Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΜΠΟΝΣΑΙ "BONSAI"

Posted by tountas 11/05/2021 0 Comment(s)

 

Ο ιαπωνικός όρος ΜΠΟΝΣΑΙ, κατά λέξη σημαίνει «δέντρο σε δοχείο-γλάστρα» και περιγράφει  την τέχνη που αφορά την καλλιέργεια δέντρων σε γλάστρες. Η τέχνη αυτή έχει τις ρίζες  της στις χώρες της ανατολής, Κίνα και Ιαπωνία και τα τελευταία χρόνια καθίσταται πολύ δημοφιλής και στον δυτικό κόσμο εξ αιτίας της ιδιαιτερότητας που έχει.

 

    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Τα BONSAI δέντρα έχουν ανάγκη από τακτική περιποίηση και δύναται να ζήσουν πολύ περισσότερα χρόνια από τα αντίστοιχα είδη στη φύση. Μπορεί κανείς να δει σε διάφορα μουσεία bonsai που είναι ηλικίας 500 ή και 1000 ετών. Το bonsai δεν είναι ένα λουλούδι ή φυτό εσωτερικού χώρου, αλλά ένα δέντρο και κατά συνέπεια έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Το κάθε δέντρο έχει τις δικές του ανάγκες για έκθεση στον ήλιο, σε τύπο χώματος, σε συχνότητα ποτίσματος κλπ.

 

Η καλλιέργεια του Bonsai

 

Λίγα λόγια και κανόνες για την καλλιέργεια του μπονσάΪ

 

Το μπονσάΪ πρέπει να έχει  χώμα  καλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανάγκη να δύναται  να συγκρατεί υγρασία αλλά σε καμία περίπτωση να μην βαλτώνει. Η παρουσία μόνιμης υγρασίας μπορεί να οδηγήσει στο σάπισμα των ριζών και κατά συνέπεια στο μαρασμό τους. Εκτός από το κλασσικό χώμα για μπονσάΪ υπάρχει και χώμα υψηλής ποιότητας, όπως akadama, kiryu, kanuma κλπ. Αυτά τα χώματα είναι πιο ακριβά από το συνηθισμένο χώμα, αλλά χαρίζουν εξαιρετική υγεία στα μικρά αυτά δέντρα. και συνήθως προέρχονται από ηφαιστειογενή εδάφη και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Επίσης είναι σε μορφή μικρών κόκκων, κάτι που συνεπάγεται την σωστή διοχέτευση και συγκράτηση νερού κατά το πότισμα.

Οι ανάγκες του κάθε δένδρου μπονσάΪ σε νερό πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη. Στα περισσότερα μπονσάΪ δεν αρέσει όταν υπάρχει μόνιμα υγρασία στο χώμα αλλά ούτε και μεγάλες  περίοδοι ξηρασίας. Τόσο η έλλειψη νερού όσο και η υπερβολική παρουσία του, μπορούν να βλάψουν η και να θανατώσουν ένα φυτό . Συνεπώς, χρειάζεται  ιδιαίτερη προσοχή  στη συχνότητα ποτίσματος, που εξαρτάται από την εποχή του έτους, το είδος του δέντρου, το πόσο βαθιά ή ρηχή είναι η γλάστρα κλπ. Για τα πιο πολλά μπονσάΪ ένας απλός κανόνας είναι ότι. Όταν το χώμα είναι ξερό στην επιφάνεια και λίγο κάτω από αυτήν, είναι ώρα να ποτίσουμε ξανά το δέντρο. Επίσης,  συστήνεται η χρήση φιλτραρισμένου νερού ή συλλογή νερού της βροχής για το πότισμα

 

   Θερμοκρασία και υγρασία

 

Είναι σημαντικές οι ανάγκες του κάθε δέντρου για ατμοσφαιρική υγρασία και θερμοκρασία. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να μεγαλώνουμε ένα δένδρο που έχει ανάγκη από χαμηλές θερμοκρασίες όπως ένα έλατο μέσα στο σπίτι, διότι τα δέντρα αυτά χρειάζονται τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την περίοδο νάρκης  για τουλάχιστον 1-2 μήνες. Συνεπώς, ένα δένδρο μπονσάΪ αυτού του τύπου πρέπει να κρατείται σε εξωτερικό χώρο  Αντιθέτως, ένα μπονσάΪ όπως το ginseng δεν πρέπει ποτέ να εκτίθεται σε συνθήκες παγετού.

Τα δέντρα στη φύση είναι πιο ανθεκτικά και μπορούν να αντέχουν σε πιο σκληρές συνθήκες. Για παράδειγμα ένα έλατο που μεγαλώνει στο βουνό δεν απειλείται από τον παγετό. Μπορεί η θερμοκρασία να είναι -10 ή -30 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι ρίζες του είναι βαθιά μέσα στο χώμα και δεν κινδυνεύουν να παγώσουν. Αντίθετα, ένα μπονσάΪ είναι σε μία γλάστρα μικρού μεγέθους και οι ρίζες του είναι εκτεθειμένες σε ακραίες συνθήκες μεγάλης ζέστης η  πολύ κρύο . Συνεπώς, ακόμα και για είδη που στη φύση αντέχουν σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες π.χ. πεύκα, έλατα, , σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε κάποια μέθοδο προστασίας των ριζών όταν καλλιεργούνται ως μπονσάΪ σε γλάστρα.

Τα δέντρα στη φύση μπορούν να αναπτύσσουν μεγάλες και βαθιές ρίζες έτσι ώστε να βρίσκουν νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα μπονσάΪ έχουν περιορισμένο χώρο στον οποίο οι ρίζες τους μεγαλώνουν. Γι αυτό είναι απαραίτητη η χρήση καλής ποιότητας χώματος,  και η  προσεκτική εφαρμογή λιπάσματος.